
Hoe zijn meisjesjurkjes door de eeuwen heen veranderd?
Een jurk is een type kleding dat bijna vanaf het begin van de mensheid wordt gebruikt. Interessanter nog, bij kinderen bepaalde deze creatie meestal niet het geslacht, omdat zowel jongens als meisjes ze droegen. Vandaag zien jurkconstructies er wat anders uit en verschillen de huidige modellen en materialen van hun historische tegenhangers. Hoewel we in veel gevallen kunnen zeggen dat dat gelukkig zo is!
Laten we dus een historische reis maken door de voormalige kindermode. We gaan echter niet helemaal terug naar de oudheid, maar beginnen bij de 18e eeuw.
Hoe zagen vroegere meisjesjurkjes eruit in de geschiedenis?
Waarom droegen ook jongens jurken in de 18e en 19e eeuw?
In de 18e, 19e en nog aan het begin van de 20e eeuw was een kinderjurk niet van bovenaf toegewezen aan een geslacht. Dit kwam doordat het kind gedurende de eerste levensjaren hoofdzakelijk bij de moeder verbleef, daarom "behoorde het tot de vrouwenwereld". Bovendien was zo'n hemd-jurk praktische kleding bij de verzorging van het kind, met de mogelijkheid om het gemakkelijk om te kleden indien nodig.
Hoe kon je vroeger jongens en meisjes onderscheiden?
Maar wanneer je naar oude foto's kijkt, hoe kun je dan herkennen of er een jongen of meisje op staat? In dit geval moet je je niet laten leiden door de styling, maar door... accessoires. Meisjes poseerden meestal met een boeket bloemen of een pop, jongens hielden daarentegen een zweepje, trommel of sabel in hun handen.
Wanneer werden jurken alleen voor meisjes?
Op deze manier kleedde men kinderen tot hun 5e levensjaar. Wanneer het kind deze leeftijd bereikte, vond men dat het volwassener moest gaan gedragen en eruitzien. Dus werd de comfortabele hemd-jurk vervangen door creaties met ruches, korsetten, ondersteuning onder de jurk en getrapte pruiken. Vanaf toen bepaalde de kleding ook het geslacht, dus jurken bleven alleen voor meisjes.
Hoe zagen elegante meisjesjurkjes eruit in de 18e eeuw?
In de 18e en 19e eeuw moesten kinderen eruitzien als "kleine volwassenen" – waardig en gedistingeerd. Voor kleintjes betekende dit echter beperking van bewegingen en gebrek aan comfort, omdat meisjesjurkjes stijf waren, strak aansluitend en duidelijk de vormen benadrukkend (en soms zelfs vormgevend). Kleine dames droegen een keursje onder de jurk, en de meerlagige onderkant rustte op een stalen frame. Kapsels waren even effectvol. Vaak waren dit constructies gemaakt met gebruik van draad en haar, die bovendien versierd werden met veren, linten en zelfs edelstenen. In zo'n outfit was er geen sprake van vrij spelen.
Welke kleuren droegen meisjes in de 18e en 19e eeuw?
En in welke kleuren kleedde men meisjes? In de 18e en 19e eeuw was de kleur die aan dit geslacht werd toegeschreven... blauw! Het verwees naar Maria, met wie kleine meisjes zich moesten identificeren. Roze en rood associeerde men daarentegen met het bloed van Christus, daarom kleedde men jongens vaker in deze tinten. Deze trend keerde pas om in de 20e eeuw en duurt eigenlijk in deze vorm tot vandaag.
Hoe veranderde de mode voor meisjesjurkjes in de 20e eeuw?
Waarom werd kinderkleding praktischer in de jaren 20?
De mode in meisjesjurkjes begon pas te veranderen in de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Stijve korsetten en lange creaties verdwenen naar de achtergrond. Prakticaliteit, vrijheid en gebruiksgemak wonnen aan populariteit. Ook kleedde men steeds minder vaak kleine jongens erin.
Hoe zagen moderne meisjesjurkjes eruit in het begin van de 20e eeuw?
Hoe zagen dus jurkjes voor meisjes eruit in de 20e eeuw? Het waren eenvoudige creaties met een zogenaamde ronde hals, in lichte kleuren met toevoeging van delicate borduurwerken, met een lengte boven de knie. Zelden bevatten ze pofmouwen, plooien of ruches – ze moesten gemakkelijk te hanteren zijn en schoon te houden. Opdat de jurk langer kon meegaan, werd deze vooraan beschermd met een schortje.
Wat was het hoofdthema van meisjesmode in de jaren 20 en 30?
Het hoofdthema van meisjesjurkjes, inclusief die voor tieners, was de bescheidenheid van de creaties. In de jaren 20 waren vooral modellen met verlaagde taille erg modieus, die bovendien benadrukt werd door een riem. De jaren 30 waren een periode van langere en meer aansluitende modellen. Als accessoire dienden afneembare kraagjes. Voor speciale gelegenheden kon men een meer decoratieve jurk aantrekken in de stijl van romantische crinolines. Gedurende een bepaalde tijd waren ook zogenaamde matrozenjurkjes razend populair.
Welke materialen gebruikte men voor meisjesjurkjes?
In die periode besteedde men bijzondere aandacht aan materialen waaruit meisjesjurkjes gemaakt werden. Zomercreaties werden meestal genaaid van stoffen zoals katoen of linnen, terwijl men in de winter wollen stoffen koos. Deze garandeerden juiste luchtigheid en warmtebehoud.
Wat is er veranderd aan moderne meisjesjurkjes?
Hoe verschilt de productie van kinderjurken nu van vroeger?
Vroeger werden meisjesjurkjes met de hand genaaid, meestal door moeders. Momenteel maakt de ontwikkeling van naaitechnologie en bredere beschikbaarheid van materialen bijna onbeperkte mogelijkheden mogelijk bij het creëren van unieke modellen voor kleine modefanaten. Hierdoor kunnen kinderen kiezen uit vele min of meer versierde modellen zowel voor speciale gelegenheden als voor dagelijkse uitjes.
Wat is belangrijk bij moderne meisjesjurkjes?
In de 21e eeuw telt niet zozeer het uiterlijk, maar het comfort en de veiligheid van het dragen. Het kind moet zich vrij kunnen bewegen in de gekozen meisjesjurk, en het materiaal en de naaiwerk mogen geen irritatie veroorzaken op de gevoelige huid. Daarom gebruikt men nog steeds natuurlijke stoffen, maar vaak bevatten deze ook toevoegingen van andere kunstmatige materialen. Hierdoor krijgen jurken nieuwe eigenschappen, en is de kleding duurzamer en gemakkelijker schoon te houden.
Waar vind je moderne meisjesjurkjes geïnspireerd op historische trends?
Bij Zoya Fashion vind je tal van voorstellen voor meisjesjurkjes waarin jouw dochter zich modieus en comfortabel zal voelen. Bekijk onze nieuwste collectie geïnspireerd op vroegere trends nu!